Maastokartat ja retkeilykartat ovat tärkeitä apuvälineitä
Maastokartta tai retkeilykartta on oiva apuväline retkeilijälle tai metsässä liikkuvalle marjastajalle, kalastajalle, metsäpalstojaan tarkastelevalle liikkujalle, sienestäjälle ja metsästäjälle. Se voi auttaa suoraan alueen hahmottamisessa ja aivan eri laajuudessaan, mitä puhelimella tai GPS-laitteella toimiva kartta, tai se voi toimia hätävarana, mikäli tekniikka jostain syystä pettäisi.
Mikä on maastokartta?Maastokartta on mittakaavaansa sopeutettu havainnollistus ja kuvaus siltä alueelta, miltä kartta on. Mitä pienempään mittakaavaan, eli tarkempaan karttaan mennään, sitä enemmän kartalla näkyy yksityiskohtia. Peruskartasta selviää vesistöjen, metsien, tiestön ja pinnanmuotojen paikat. Kun peruskartasta mennään maastokarttatasolle ja esimerkiksi mittasuhteeseen 1:10.000, on kartalla jo huomattavan paljon tavallista peruskarttaa enemmän tietoa. Vastaavasti peruskartalla 1:100.000 yksityiskohdat vähenevät, mutta alueen laajempi hahmottaminen puolestaan paranee.
Kartan mittakaavalla on väliä. Esimerkiksi suunnistaja tarvitsee huomattavasti tarkempaa karttaa erilaisten kosteikko- ja suoalueiden taikka tiheikköjen tunnistamiseen. Vaeltaja ei vastaavilla tarkkuuksilla välttämättä tee mitään. Kun mittakaava suurenee, yhdelle fyysiselle karttalehdelle menee myös suurempi alue – Kuvitellaanpa tyypillinen retkeilykartta, joka voisi olla kooltansa 70 senttiä x 100 senttiä. 1:50.000 mittakaavalla yksi sentti kartalla vastaa maastossa 500 metriä, eli karttalehti on 35 kilometriä x 50 kilometriä.
Vastaava topografinen maastokartta 1:10.000 mittakaavalla olisi enää seitsemän kilometriä x 10 kilometriä. Kovin monen kartan mukaan ottaminen ei tilan ja painonkaan puolesta ole kovin järkevää ja toisaalta kartan käsittely vaikeutuisi
karttalaukusta tai karttataskusta huolimatta.
Mikä on retkeilykarttaRetkeilykartta kuuluu niin kutsuttuihin teemakarttoihin, jonka tyypillinen mittakaava on 1:100.000. Näin ollen yksi senttimetri tällaisella retkeilykartalla vastaa 500 metriä maastossa. Retkeilykarttaan on peruskartan lisäksi tuotu mukaan karttamerkintöjä ja yksityiskohtia, jotka palvelevat erityisesti retkeilijöitä: suojelualueiden,
laavujen sekä tupien sijaintien ohella retkeilykartassa on selkeät merkinnät esimerkiksi retkeilyreitistölle.
Yksi retkeilykarttojen tunnuspiirteistä on teeman lisäksi se, että niitä on tehty ja rajattu alueille, jotka ovat retkeilijöiden suosiossa. Hyviä esimerkkejä ovat Suomessa kansallispuistojen alueet ja muut suositut reitistöt. Sekä retkeily- että maastokartoissa on lisäksi nykyään saatavilla sään, taittelun ja muun rasituksen kestäviä materiaaleja. Silti karttalaukut ja -taskut helpottavat niiden käyttöä ja säilyttämistä.